2. místo v naší soutěži získali majitelé pasivního domu ATREA

Před nedávnem jsme vám představili vítěze naší soutěže, který získal zpět všechny finanční prostředky vynaložené na nákup systému vytápění a větrání ATREA. I druhá cena však stála za to! Prodloužení záruky na výrobky ATREA v délce 6 let je jistě zajímavým bonusem. Pro organizátora soutěže, společnost ATREA, je dvojnásob potěšující, že se jedná o pasivní dům navržený a postavený pod značkou DOMY ATREA.

Technologie pasivního domu zajistí významné úspory provozních nákladů


Energeticky úsporné stavební řešení je vhodně kombinováno s uceleným systémem technických zařízení, rovněž z produkce společnosti ATREA. Systém efektivně zajišťuje větrání, vytápění, případně chlazení objektu, zároveň se také podíli na přípravě teplé užitkové vody. Dům je také doplněn o malou fotovoltaickou elektrárnu o výkonu 3,6 kWp umístěnou na střeše budovy. Produkce elektrické energie z fotovoltaiky je primárně využívána pro provoz domu.

Dům poskytuje obyvatelům komfortní a zdravé bydlení s plně automatickým provozem, minimálními nároky na obsluhu a údržbu, s nízkými provozními náklady a malou závislostí na distribuční síti.

Objekt také splňuje náročné požadavky dotačního programu Nová zelená úsporám v oblasti podpory B – Výstavba rodinných domů s velmi nízkou energetickou náročností (pasivní domy).

Předání výherního certifikátu majitelům


Výherní certifikát Kateřině a Petrovi Hodulíkovým osobně předal Petr Dusil, koordinátor výstavby energeticky úsporných domů ATREA. Majitele domu zastihl při pilné práci na dokončovacích pracích v okolí domu a na zahradě.

Majitelé si bydlení velmi pochvalují. Oceňují práci architekta, který navrhl praktické vzdušné dispozice s dostatkem prostoru a světla. Důraz kladl i na návaznost domu, permakulturní zahrady a čerstvě založeného ovocného sadu s včelínem.

Dům se nachází na Vysočině, kde panují poměrně náročné klimatické podmínky. Na podrobnější hodnocení bydlení si majitelé zatím netroufají, v domě bydlí teprve několik málo měsíců. „Jak se říká, zima ukáže" s nadsázkou žertuje Petr Hodulík. Svoji jistotu však opírá o pozitivní zkušenosti několika majitelů pasivních domů společnosti ATREA, které před výběrem dodavatele osobně navštívili a kteří ho utvrdili ve výběru dodavatele svého pasivního domu.