Okna verzus vzduchotechnika

článku ze dne 4. prosince na iDnes.cz se pod daným titulkem uvádí, že lidé si budou těžko odvykat otevírat okna. Jedná se o další v řadě článků, které investory rodinných a bytových domů straší nesmysly jako "zákaz otevírání oken", "nemožnost vyvětrání pachů", "vysoké roční náklady na výměnu filtrů a servis VZT systémů", "zdražení nemovitostí v řádu 10 %", atd.

Předně je nutné zdůraznit, že úspory energií, které jsou dnešní legislativou plánované, jsou zcela logický a správný krok. Nikoliv nástroj, jak chudákům developerům sebrat část jejích zisku a jim po té nezbyde nic jiného než zdražit nové byty. Pokud se chceme bavit o udržitelném způsobu výstavby, pak to bez úspor nepůjde. Článek bohužel spojil dva zcela rozdílné požadavky od zcela rozdílných subjektů. Samotný požadavek o nutném použití řízeného větrání může nastat ve chvíli, kdy je předmětný objekt situován v místech, kde hygienická stanice rozhodne o nutnosti jeho použití. Toto je dání místními podmínkami jako je hluk, znečištění atd. Ano, tento fakt se v poslední době zejména díky legislativním změnám a jednoznačně se zahušťujícím městům stal čím dal častějším. A když se tyto informace dostanou do ruky autora, který si je neověří, rázem je na světě článek, který mate, dezinformuje a vytváří atmosféru strachu nejen u budoucích majitelů bytů.

Mýty a omyly této problematiky

V neposlední řadě bychom rádi vyvrátili pár mýtů a omylů, které se šíří laickou veřejností o systému řízeného větrání s rekuperací tepla a které jsou mimo jiné i součástí zmiňovaného článku:

"Rekuperace špatně větrá pachy, nemohu otevřít okno"
Používání vzduchotechniky pro řízené větrání nikoho neomezuje v jeho zvyklostech otevírat okna. Otevřením oken, zejména v zimních měsících, unikne sice teplo, které toto zařízení zpětně využívá, ale to je tak všechno. Přirozeným větráním jednotka nijak netrpí. Během nepřízně počasí lidé nevětrají a zde je výhoda, protože zařízení zajistí dostatečný přísun čerstvého vzduchu pro komfortní bydlení a za minimální náklady na dohřátí na pokojovou teplotu. Více o principu se dozvíte zde.

"Nezbavím se pachu v domácnosti, například odéru z připálenin"
Ten, kdo to zná, tak ví, že ani řádné větrání okny daný pach z místnosti neodstraní zcela ihned. Zbavit se 100 % pachu trvá delší dobu. Z běžného vaření větší část pachů eliminuje cirkulační digestoř s uhlíkovým filtrem, vlhkost a ostatní pachy odvede rekuperační jednotka nejen z kuchyně, ale i koupelen, WC, šaten, technických místností, zádveří.

"Vysoké roční náklady na výměnu filtrů a servis VZT systémů"
Ročně vynaložíte na výměnu filtrů úplně stejně, jako když měníte filtry a sáčky ve vysavači, při 5 výměnách u rodinných domů max. 250 Kč s DPH, tolik totiž stojí 10 náhradních filtrů a náročnost na výměnu je také stejná. Dále se doporučuje 2x ročně vyndat rekuperační výměník a omýt. Jak je čištění vzduchovodu snadné si můžete přečíst v našich starších článcích: 1. část, 2. část, 3. část.